Ouders als onderzoekers

     

Ouders als onderzoekers is een participatief project waarbij ouders zelf het heft in handen nemen en hun stem laten horen over opvoedingsvraagstukken waar zij mee zitten. Ze vertrekken hierbij vanuit hun eigen kennis en ervaring op vlak van opvoeding. Onder begeleiding van procesbegeleiders en een wetenschapper, komen de ouders samen tot beleidsaanbevelingen. Hiermee zetten ze de dialoog tussen ouders, professionelen en beleidsverantwoordelijken in gang. Echte sociale actie dus! Voor dit project werken we samen met onder andere inloopteams, samenlevingsopbouw, opvoedingswinkels, universiteiten, hogescholen, straathoekwerk, jeugddiensten,… 

 

 

 In de praktijk In 2022-2023 onderzoekt een groep Arabisch sprekende moeders die recent migreerden of vluchtten naar België en in Oostende wonen wat het betekent om jonge kinderen op te voeden in een land dat niet hun geboorteland is. Deze Ouders als Onderzoekers wordt getrokken door VCOK in samenwerking met Solentra, VBJK en inloopteam de Viertorre.

Heb jij een idee om deze praktijk in te zetten binnen jouw organisatie? Of krijg je graag wat meer uitleg over dit thema? Neem contact op met Ellen (ellen@vcok.be).