Week van de opvoeding 2023

Ook dit jaar vindt de Week van de Opvoeding plaats van 16 tot 23 mei.
Samen met Gezinsbond en VVSG als trekker, willen we met deze jaarlijkse campagne ons licht laten schijnen op

'opvoeden en opgroeien'. Want groot worden, dat gaat niet helemaal vanzelf. Ouders, grootouders en andere opvoeders zorgen er elke dag voor dat kinderen opgroeien in een warme en positieve leefomgeving. 

Tijdens de campagneweek willen we opvoeden en ouderschap zichtbaar en bespreekbaar maken, vooral door allerlei lokale initiatieven met en voor ouders. 

VCOK organiseert alvast twee webinars: 

  • Webinar 'Warme transitie naar de kleuterschool' in samenwerking met VBJK en Gezinsbond. 
    Eén van de eerste grote overgangen voor jonge kinderen is die van thuis of kinderopvang naar het kleuteronderwijs. Die overgang kan ouders ongerust maken: zullen ze wel voldoende zorg dragen voor mijn kind? Zal hij voldoende kunnen eten en slapen? Gaat mijn dochter wel opgemerkt worden in zo’n grote groep kinderen? Het zijn maar enkele van de bezorgdheden waar ouders mee zitten. Heb je als ouder of professional ook vragen bij die overgang? Tijdens dit webinar over de warme transitie naar het kleuteronderwijs kom je te weten hoe dit in Vlaanderen in zijn werk gaat en welke vragen je kan stellen aan de school. Expert ter zake Jan De Mets laat je via getuigenissen kennismaken met enkele goede praktijken van warme overgangen, op maat van het kind en van de ouders. Inschrijven voor dit webinar van VCOK, VBJK en Gezinsbond kan hier. 
  • Webinar 'Zuurstof voor ouders' in samenwerking met Gezinsbond. 
    Hoe voed je verbindend op als je hoofd helemaal vol zit? Laurien Tielens van Afgestemd Opvoeden leert je als ouder te kijken naar wat energie vraagt en wat energie geeft. Wat helpt je om rustiger te worden en je minder machteloos te voelen als de emoties oplaaien? En hoe blijf je op die momenten in verbinding staan met je kind? Kom het te weten in dit webinar dat je hopelijk wat meer zuurstof zal geven.
    Inschrijven voor dit webinar kan hier.