De jaarlijkse Week van de Opvoeding zit dit jaar in een nieuw jasje en heet voortaan: Week van de Groeilamp. 

Van 16 tot 23 mei zetten we samen met coördinatoren Gezinsbond en EXPOO opvoeden in de kijker. Maar de Week van de Groeilamp is meer dan dat. De campagne wil mensen ook laten nadenken over hoe we een omgeving creëren waarin het goed is voor kinderen en jongeren om op te voeden. Daar speelt opvoeding een centrale rol in, maar het gaat nog om zoveel meer. Het gaat ook om letterlijk en figuurlijk ruimte maken om te groeien. Ook ouders en andere opvoeders groeien in hun rol. Het is een proces, met topdagen en dagen dat het wat minder gaat.  

De groeilamp laat ons licht schijnen op 'opvoeden' en zet alle fantastische opvoeders in de spotlights. Want opvoeden, dat gaat niet vanzelf en dat doe je zeker niet alleen. 
De lamp zet ook de plaatsen in de kijker waar je je licht kan opsteken als je het even niet meer weet. Want ook dat is opvoeden: er is geen licht zonder schaduw. En dat is oké!

Zet jij mee met ons opvoeding in de spotlights? Kruis met dikke stift 16 tot 23 mei 2021 aan in je agenda want dan is er de eerste Week van de Groeilamp!

EXPOO, Gezinsbond en VCOK zorgen voor een rijk online activiteitenaanbod gedurende de hele maand mei. 

Dit zijn de gratis webinars en online workshops van VCOK en Gezinsbond op een rij:  

 • 3 mei 2021: Wij-tijd - Bjorn Accou >>> wegens ziekte spreker verplaatst naar 3 juni 
  Vaak denken we dat "kwali-tijd" ligt in vakanties, feesten en geplande activiteiten. Toch zijn het de kleine momenten die bepalen wat kinderen meedragen uit hun jeugd. Björn Accoe brengt zijn boek "WijTijd" als een boeiende en praktische lezing voor ouders van kinderen tot 12 jaar en spreekt tijdens het webinar de kracht van ouders aan om meer bewust te genieten van de momenten die er al zijn.

 • 6 mei 2021: Risicovol spelen: ook bij jou thuis? - Helena Sienaert
  Als je je (klein)kinderen ziet spelen, houd je soms je hart vast. Wat zij allemaal niet durven!? Spannend voor hen, maar ook voor jou... Want hoe kan je kinderen tegelijk beschermen én uitdagingen laten aangaan? Het voelt als een constante spreidstand. Wil jij het liefst alle risico's vermijden? Tijd voor nuance, want de juiste risico's zorgen net voor groei. Wat is risicovol spelen (niet)? Waarom is het belangrijk? En vooral: hoe pak je dat aan? Na deze lezing ben je helemaal mee met het ABC van risky play!

 • 10 mei 2021: Eten, slapen en spelen - Tom Verhaeghe
  Een peuter ontwikkelt een eigen wil en zijn karakter krijgt duidelijk vorm. Hij wordt met andere woorden zelfstandig. Vandaar dat hij alles zelf wil doen, de grens aftast tussen ‘ik’ en ‘jij’ en soms heuse driftbuien krijgt wanneer hem iets niet zint.
  In dit webinar bespreken we dagelijkse situaties van eten, slapen en spelen en bekijken we hoe je peuter hierin experimenteert met zelfstandigheid. En hoe je als ouder, grootouder,… de taak hebt constant te schipperen tussen het begrenzen enerzijds en het stimuleren van de zelfstandigheid anderzijds.

  Aan dit webinar koppelen we ook een ouderreeks voor wie verder wil gaan met dit thema. Je leest er hier alles over.

 • 17 mei 2021: Stress bij kinderen - Ilse Vande Walle
  Wat is de impact van stress op kinderen, hoe kan je stress herkennen en hoe ga je hier als ouder mee om?
  Zolang stress en ontspanning elkaar aanvullen is er niets mis met een gezonde portie stress. Eens het evenwicht zoek raakt, kunnen spanningen ontstaan bij kinderen en de rest van het gezin.
  Door te begrijpen wat stress is, door je bewust te zijn van de impact ervan op kinderen en de rest van het gezin en door vaardigheden aan te leren om met stress om te gaan, kan je als ouder het verschil maken.

  Aan dit webinar koppelen we ook een ouderreeks voor wie verder wil gaan met dit thema. Je leest er hier alles over. 

 • 19 mei 2021: Workshop 0 tot 1 jaar 'Hey Baby, speel- en knuffeltips' - Karla Trimpeneers
  Hoe bouw je een affectieve relatie op met een kind? Spelenderwijs!
  Aan de hand van de spelletjes en bewegingsoefeningen in deze workshop, bouw je niet
  alleen een vertrouwensrelatie op met je kind, maar stimuleer je ook een positief
  zelfbeeld. Al spelend leert een kind om relaties aan te gaan en te communiceren, maar
  ook zijn eigen lichaam te gebruiken. De spelletjes die je met je kind zal doen zijn volledig gebaseerd op de bewegingspedagogiek van Sherborne en bieden een start om verder te blijven spelen naarmate je kind groter wordt.
  Deze workshop richt zich naar ouders, begeleiders en ouders en kinderen samen.

 • 19 mei 2021: Workshop 1 tot 2,5 jaar 'Hey Baby, speel- en knuffeltips' - Karla Trimpeneers
  Met kleine stapjes en eerste woordjes ontdekt je peuter de wereld. Tijdens dit avontuur
  laat hij je voor het eerst een stukje los. Terwijl je peuter bouwt aan zijn eigen wereld en
  zijn eigen wil, blijf jij zijn veilige haven. Tijdens onze workshop kunnen jullie samen
  plezier maken. Tegelijk worden de motorische en sociale vaardigheden van je peuter spelenderwijs gestimuleerd en groeien jullie nog dichter naar elkaar toe. De spelletjes zijn kort, de aandacht groot, vertrouwen groeit...
  Deze workshop is gebaseerd op de bewegingspedagogiek van Veronica Sherborne en op de Hey Baby kalenders van Laura Van Bouchout en Monique Melotte
  De workshop richt zich naar ouders, begeleiders en ouders en kinderen samen.

 • 20 mei 2021: Jij en je puber - Sarah Van Gysegem
  Ze turen uren naar hun smartphone. Lopen stampend de trap op. Slaan met een knal de kamerdeur dicht. Hun helden zitten op YouTube, hun lief op Snapchat. Ze vinden jou gênant. En je mag vooral niet moeien… Met de puberteit van je kroost breekt een pittige periode aan. Propvol uitdagingen, online en offline. Sarah helpt je met grappige anekdotes en praktische tips op weg om die turbulente tienertijd gezond, leuk en luchtig te houden.

 • 27 mei 2021: Onderhandelen met je kind - Anouk Pieters en Bart Libbrecht
  Elke dag krijg je als ouder te maken met grote of kleine meningsverschillen met je kinderen. Van het beleg op de boterham, tot de schermtijd of klussen in huis, … Elk onderwerp kan voer voor discussie zijn, maar als ouder kies jij hoe je hiermee omgaat en vooral waarover je wel of niet gaat onderhandelen.
  Tijdens dit webinar lichten we al een tip van de sluier op over onderhandelen met je kind. Waarom zou je onderhandelen? Je krijgt een inleiding op de onderhandelingsmethode en communicatietheorie waarop de ouderreeks gebaseerd is. We gaan hier uitgebreider op in tijdens de 5 betalende sessies die volgen op dit webinar.
  Heb je interesse in het thema onderhandelen met je kind? Wil je weten of de ouderreeks iets voor jou zou zijn? Volg dan zeker dit gratis webinar.

  Aan dit webinar koppelen we ook een ouderreeks voor wie verder wil gaan met dit thema. Je leest er hier alles over. Een overzicht van de praktische kant van de ouderreeks vind je hier.  

  Nu al meer weten over het waarom van onderhandelen met je kind? Lees de volledige inleidende tekst hier.  


 • 31 mei 2021: Groeien in zelfvertrouwen - Klaar Hammecker
  Deze onzekere tijden zorgen ook bij onze kinderen voor meer onzekerheid en angstklachten. Hoe stel je je kind gerust zonder dat je zijn angsten minimaliseert of ridiculiseert? Hoe versterk je hen wanneer je vooral de drang voelt om het van hen over te nemen? Want hoe meer een kind in zichzelf gelooft en op zichzelf vertrouwt, hoe veerkrachtiger die in het leven staat.

Het volledige aanbod van alle partners vind je op de pagina van EXPOO.

   

op zoek naar een vorming?

ontdek hier ons aanbod