Ben je op zoek naar meer informatie over een onderwerp uit onze vorige webinars? Hieronder kan je de presentaties vinden van de afgelopen webinars. Je vindt er ook interessante links.

Heb je zin om zelf een webinar te organiseren? In ons draaiboek kan je al heel wat tips vinden om voor jouw doelgroep een webinar te organiseren. 

 • Niki Vanhamel

  Vade(r)mecum voor pril vaderschap

Wat een vader kan betekenen voor zijn kind in de eerste 1000 dagen van conceptie tot het 2e levensjaar.
Mannen voelen zich in de babyfase van hun kind vaak onzeker, hulpeloos of niet zo nuttig. Daardoor plaatsen ze zich wat op de achtergrond, zeker als de moeder borstvoeding geeft. Onderzoek toont echter aan dat ook vaders een cruciale rol spelen in de veilige hechting van hun kind. En dat ze zo mee de basis leggen voor het fysiek, mentaal, emotioneel, spiritueel en relationeel welzijn van hun kind op latere leeftijd. In dit webinar kijken we voorbij het enge clichébeeld van 'de vader die zorgt voor brood op de plank', naar de vele andere manieren waarop een vader kan bijdragen aan het welzijn van zijn kind.

De presentatie van het webinar kan je hier bekijken.

 • Tom Verhaeghe

  Opvoedingsvragen: eten, slapen, spelen

Een peuter ontwikkelt een eigen wil en zijn karakter krijgt duidelijk vorm. Hij wordt met andere woorden zelfstandig. Vandaar dat hij alles zelf wil doen, de grens aftast tussen ‘ik’ en ‘jij’ en soms heuse driftbuien krijgt wanneer hem iets niet zint.
In dit webinar bespreken we dagelijkse situaties van eten, slapen en spelen en bekijken we hoe je peuter hierin experimenteert met zelfstandigheid. En hoe je als ouder, grootouder,… de taak hebt constant te schipperen tussen het begrenzen enerzijds en het stimuleren van de zelfstandigheid anderzijds.

De presentatie van het webinar kan je hier bekijken.

 • Bart Straetman

  De kracht van (buiten) spelen

Hoe vaak spelen onze kinderen nog buiten? Minder dan vroeger? Te vaak gekluisterd aan allerlei schermen? Of niet? En wat vinden we daar eigenlijk van?
Een lezing over het belang van buiten spelen voor onze kinderen en hoe wij hen daartoe kunnen stimuleren. Boeiende kaders, visies en inzichten over spelen, gekruid met allerlei concrete tips.
Een krachtig pleidooi voor meer buiten spelen, meer vrijheid, avontuur en geluk!

De presentatie van het webinar kan je hier bekijken.

 • Tom Verhaeghe

  DE PEST AAN PESTEN

Pesten komt dagelijks voor: op elke school, in elke klas en neemt vele vormen aan. Pesten kan een diepgaand en langdurig effect hebben op alle betrokkenen.
Hoe kunnen we dit pestgedrag begrijpen? Welke aanpak is menselijk en dus wenselijk?
Tijdens deze webinar krijg je tips om jouw kind te kunnen ondersteunen.

De presentatie van het webinar kan je hier bekijken.

 • Lies Ledegen 

  Praten met pubers... hoe doe je dat?

In deze webinar geven we tips en tricks over het contact met tieners vanaf ongeveer 11 tot 16 jaar. We reiken een kader aan waarin het duidelijk wordt waarom een puber zo moeilijk in contact kan gaan over zijn kwetsbaarheden. En we reiken handvatten aan om de nodige grenzen te stellen die ze nodig hebben om zichzelf te worden en in hun wereld stevig in de schoenen te kunnen staan.

Wil je nog meer lezen of wil je graag de ouderreeks volgen? Dan vind je hier alle info.

 • Sven Bussens 

  Waakzaam zorgen voor je tiener

De dagelijkse opvoeding van tieners brengt heel wat teweeg in een gezin. In tijden van extra stress en minder rust en routine is die uitdaging nog groter. Sven Bussens spreekt tijdens dit webinar voor ouders én professionals over waakzaam zorgen voor je tiener.

De presentatie van het webinar kan je hier bekijken.

 • Davy Nijs

  Schermgebruik bij (bijna) tieners, ook in tijden van corona

Social media en internet zijn onderdeel van het dagelijks leven van tieners en spelen een rol in hun ontwikkeling. Maar sinds de uitbraak van het coronavirus zijn ze er noodgedwongen nóg meer naar overgeschakeld, met o.a. de online lessen en sociale connectie met de klasgenoten. Zelfs ook jongere kinderen worden versneld in de digitale wereld gelanceerd. Recent onderzoek wijst dan ook op ‘meer schermtijd in huis’ dan vóór corona.

In deze webinar bespreekt mediapedagoog Davy Nijs hoe je als ouder je (pre-)tiener hierin kan begeleiden en opvoeden aan de hand van concrete tips & tricks.

De presentatie van het webinar kan je hier bekijken.

 • Michel Vandenbroeck

  Waarom investeren in toegankelijke kinderopvang?

  Professor Vandenbroeck vertelt live over het belang van kinderopvang en de toegankelijkheid ervan. De opname van het webinar is integraal te bekijken op ons YouTube kanaal

 • Christophe Vanhuyse

  Pubers en genotsmiddelen

Alcohol, marihuana, sigaretten,… Welke middelen gebruiken jongeren en waarmee experimenteren ze? Als ouder kan je heel wat doen om je kind hierin te ondersteunen en begeleiden. Een shotje hallucinerende tips zonder verdovende werking!

De presentatie van het webinar kan je hier bekijken.

 • Noëmi Willemen - Le coeur à marée basse

  Op zoek naar evenwicht, hedendaags moederen in perspectief

  Noëmi Willemen belicht het moederschap anno 2020. Geen concrete tips of getuigenis, maar het moederschap bekeken vanuit socio-historische hoek. 

  De presentatie van het webinar kan je hier bekijken.
  Wil je er meer over lezen? Dan zijn deze links misschien iets voor jou. Klik hier om ze te openen. 

 • Davy Nijs

  Opvoeden met schermpjes

Het internet speelt een steeds grotere rol in het dagelijks leven van kinderen. Kansen en risico’s lijken hierbij hand in hand te gaan. Hoe geef je ‘omgaan met schermen’ een plaats in de opvoeding? Met concrete tips om onmiddellijk mee aan de slag te gaan.

De presentatie van het webinar kan je hier bekijken.

 • Sven Bussens

  Waakzaam zorgen voor je tiener, ook in tijden van Covid-19

De dagelijkse opvoeding van tieners brengt heel wat teweeg in een gezin. In tijden van extra stress en minder rust en routine is die uitdaging nog groter. Sven Bussens spreekt tijdens dit webinar voor ouders én professionals over waakzaam zorgen voor je tiener.

De presentatie van het webinar kan je hier bekijken.

Zoek je nog meer info?
Deze artikels uit De Bond en Goed Gevoel kunnen ouders interessante handvatten aanreiken.
Werk je als professional met tieners? Lees dan ook eens dit interview met Sven Bussens uit Agora.

 • Ilse Vande Walle 

  Stress bij kinderen - ook in tijden van Corona

Tijdens deze webinar kom je te weten wat de impact is van stress op kinderen, hoe je stress kan herkennen en hoe je hier als ouder mee kan omgaan.

Wil je nog meer lezen? Dan vind je via deze tips heel wat informatie.

 • Fien Lannoye - VCOK vzw

  Seksuele ontwikkeling bij kinderen, stap voor stap

De seksuele ontwikkeling begint bij de geboorte. Aan de eerste zoen en vrijpartij gaat een hele ontdekkingstocht vooraf. Dit maakt deel uit van de lichamelijke en emotionele ontwikkeling van een kind maar bezorgt ouders en opvoeders soms ook wel vragen. Tot hoever kan ik doktertje spelen toelaten? Is verliefdheid echt op zo’n jonge leeftijd? En hoe reageer ik het best op seksueel gedrag van kinderen?

Webinar gemist? Hier kan je de presentatie doorbladeren.

 • Julia Day - Sensoa

  Hoe als ouder praten met je kinderen over seksuele grenzen

Hoe voed je je kind weerbaar op? Hoe leer je je kind grenzen van anderen respecteren? We bekijken welke informatie rond grenzen en weerbaarheid een kind/tiener best meekrijgt en gaan verder in op hoe je dit praktisch aanpakt. Niet zeker hoe je grenzen en wensen moet bespreken met je kind?
Julia Day, beleidsmedeweker Seksueel Grensoverschrijdend Gedrag van Sensoa geeft je informatie mee en gaat in gesprek met haar moeder over hoe dat tussen hen is verlopen.

Webinar gemist? Hier kan je de presentatie doorbladeren.
Wil je nog meer lezen? Dan vind je via deze tips heel wat informatie.

 • Wannes Magits - Sensoa en Anouk Vanlander - VWVJ

  Praten over seksualiteit, anticonceptie en soa

Je krijgt tijdens dit webinar een wetenschappelijk onderbouwd stappenplan (‘Onder Vier Ogen’) aangereikt om het gesprek aan te gaan met jongeren over seksualiteit. Je leert hoe je het gesprek veilig houdt voor jezelf en de leerling. En je krijgt inzicht in waar dit past binnen het bredere kader van het decreet leerlingenbegeleiding en het zorgcontinuüm.

Webinar gemist? Hier kan je de presentatie doorbladeren. 
Wil je nog meer lezen? Dan vind je via deze tips heel wat informatie.

 • Steph Raeymaekers en Sarah Quintens - donorkind en geadopteerde

  Verwantschap en roots in het dagelijks leven

  Ervaringsdeskundigen Steph Raeymaekers (donorkind) en Sarah Quintens (geadopteerde) vertellen ons wie ze zijn en welke betekenis verwantschap en roots heeft in hun leven, als ervaringsdeskundige én als ouder. Kristina Van Remoortel van Steunpunt Adoptie onderzoekt samen met hen enkele vragen en blikt terug op voorgaande webinars. 

  Webinar gemist? Hier kan je de presentatie doorbladeren. De opname vind je op ons YouTube kanaal

 • Kristina Van Remoortel en Katherine D'Hoore - Steunpunt Adoptie

  Verwantschap, roots en identiteit

  Kristina en Katherine onderzochten wat ‘roots’ nu precies betekent. Welke invloed heeft geadopteerd zijn op identiteit en loyaliteit? En welke betekenis heeft, of krijgt, die achtergrond? Vanuit hun ervaring in de adoptiepraktijk brachten Kristina Van Remoortel en Katherine D’Hoore van Steunpunt Adoptie theoretische kaders over roots en identiteit. Daarnaast legden ze linken naar pleegzorg en donorconceptie.

  Webinar gemist? Hier kan je de presentatie doorbladeren. De opname vind je op ons YouTube kanaal.  
  Klik hier om het filmpje uit het webinar, te bekijken. 

 • Kristien Hens - bio-ethiscus Universiteit Antwerpen

  NATURE OF NURTURE

  Wat wordt genetisch doorgegeven aan een persoon en welke aspecten van die persoon zijn onder invloed van de omgeving? Kristien Hens, bio-ethicus aan Universiteit Antwerpen, benadert de discussie vanuit een filosofisch perspectief. 

  Webinar gemist? De opname vind je op ons YouTube kanaal
  Ook het filmpje "Nature vs nurture" kan je herbekijken. 
  De presentatie van dit webinar vind je hier terug. Zoek je nog meer? Dit artikel kan jou misschien ook boeien.   

 • Tom Verhaeghe - klinisch psycholoog
  Vaders, ze spelen een rol in de hechting?

  Tom Verhaeghe sprak over het belang van hechting voor het later psychisch en relationeel functioneren. Verloopt hechting aan vaders anders? Spelen ze überhaupt wel een rol? En hebben regelgeving (geboorteverlof, tijdskrediet,…) en maatschappelijke veranderingen invloed op hechting en het vaderschap?

  De presentatie van dit webinar vind je hier terug.

 • Niki Vanhamel - Vadercoach Daddycation 

  Verbindend communiceren met je kind.

  Welke vader wil jij zijn voor je kind?  TIjdens dit webinar doken we in de wondere wereld van de verbindende communicatie en Aware Parenting. 

  De presentatie van dit webinar vind je hier terug. Webinar gemist? De opname vind je op ons YouTube kanaal

 • Telidja Klaï - Ketnet

  Hoe praat je met je kind over relaties en seksualiteit ?

  Telidja Klaï, psychologe bij Ketnet, schreef haar doctoraat over de communicatie tussen ouders en kinderen over relaties en seksualiteit.
   
  De presentatie van dit webinar vind je hier terug.
  Wil je er nog meer over weten? Deze websites kunnen je helpen.
 • Karen De Wilde - Sensoa

  Jongeren met een beperking: ook seksueel beperkt?

  Ook jongeren met een beperking maken een seksuele ontwikkeling door. Is dat anders dan bij leeftijdsgenoten zonder beperkingen? Wat hebben deze kinderen nodig en wat kan jij doen als ouder of professional?

         De presentatie van dit webinar vind je hier terug.
         Wil je er nog meer over weten? Deze websites kunnen je helpen!

 • Ruth Borms en Kaat Van Bosstraeten - Sensoa

  Hoe praat je over seksuele gezondheid met mensen in kwetsbare situaties?

  Krijg tips en suggesties om als professional het gesprek aan te gaan met anderstaligen en mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden. We gidsen je door het 'onder 4 ogen'-stappenplan en de meertalige, visuele website Zanzu.be.

         De presentatie van dit webinar vind je hier terug.

 • Katrien Vermeire - Sensoa

  Hoe praat je over gezinsplanning met (toekomstige) ouders?

  Wat betekent gezinsplanning vandaag? Hoe praat je met ouders over anticonceptie en vruchtbaarheid? Hoe bespreek je vragen als 'Wanneer wil ik een gezin en wanneer ben ik daar klaar voor?' We vertrekken van recente cijfers over vruchtbaarheid en anticonceptie in België. 

         De presentatie van dit webinar vind je hier terug.

 • Katrien Vermeire - Sensoa

  Hoe praat je over anticonceptie met je kind?

  Hoe praat je als ouder over anticonceptie? Tijdens dit webinar geven we tips en suggesties. Welke middelen en methodes bestaan er en welke vragen helpen je tiener om een persoonlijke keuze te maken?

         De presentatie van dit webinar vind je hier terug.

op zoek naar een vorming?

ontdek hier ons aanbod