Ratatouille is een reeks van kook- en praatateliers voor(toekomstige) ouders. We focussen op gezonde voeding en opvoeding. Er wordtsamen gekookt, gegeten, bewogen en gepraat. Dit project organiseren we inbuurten en wijken, in samenwerking met wijkgezondheidscentra, inloopteams,jongerenorganisaties, scholen,…

   
In 2022 organiseerden we Ratatouille-reeksen in de Gentse wijken Dampoort, Ledeberg en Rabot. In 2023 doen we dat opnieuw en komt er de wijk Watersportbaan bij.

       “Ik kom uit Libanon en heb 4 kinderen. Sinds 1,5 jaar wonen we in Gent. Omdat ik mijn kinderen alleen opvoed, loopt dit niet altijd zo vlot. Zeker het eetgebeuren verloopt al eens gestresseerd. Dat maakt me onzeker. Door hierover te praten en na te denken tijdens Ratatouille, zag ik in dat ik vasthield aan middeltjes die mijn moeder vroeger ook gebruikte bij mijn zussen en mij: kwaad worden, beloningen geven, voor de tv eten. Ik weet nu dat ik mijn kinderen ook zelf dingen kan laten doen: mee koken, de tafel dekken en afruimen, afwassen,… Zo zorgen we voor meer structuur en zelfstandigheid waardoor het eten hopelijk vlotter zal gaan.” (Deelnemer Ratatouille Dampoort, 2022)

Heb jij een idee om deze praktijk in te zetten binnen jouw organisatie? Of krijg je graag wat meer uitleg over dit thema? Neem contact op met Ellen (ellen@vcok.be).