Ouderschap in detentie

Bij VCOK streven we ernaar dat alle ouders erkend worden in hun ouderschap en de band met hun kinderen zo optimaal mogelijk kunnen beleven. Voor gedetineerde ouders is dit allesbehalve evident. Daarom zetten we in gevangenissen activiteiten en projecten op die de ouderschapsbeleving valoriseren en de relatie tussen ouder en kind bevorderen. Door in gesprek te gaan met gevangenispersoneel en hen, via onze activiteiten, te laten inzien dat aanbod voor ouders én kinderen mogelijk en haalbaar is, laten we hen nadenken over het creëren van een meer gezinsvriendelijke omgeving voor gedetineerde ouders en hun kinderen.

In de praktijk                                                                                                                                    In de vrouwenafdeling van de gevangenis in Brugge verblijven kinderen tot de leeftijd van 3 jaar bij hun moeder. In 2022 en 2023 organiseerden we een aantal creatieve ouder-kind workshops voor deze moeders en kinderen. We hielpen ook mee aan het herinrichten van de speelruimte voor de kinderen.
   “Zo tof dat deze workshop hier kan doorgaan. Het is echt eens iets anders dan wat mijn zoontje hier anders kan doen. Hij had wat tijd nodig om te ontdooien en keek eerst de kat uit de boom. Maar dat mocht ook. Hij was gefascineerd door de verf op de spiegels, daardoor kreeg hij meer zelfvertrouwen om ook de andere plekken te gaan ontdekken. Daarna was hij niet meer te stoppen en werd hij erg uitbundig. Het was ook tof om ondertussen met de andere mama's wat ervaringen te delen en om de begeleidster raad te vragen. Zo kreeg ik heel wat goede tips. Het is mijn eerste kindje dus het is soms erg zoeken wat ik moet doen. De veranderingen in de speelruimte zijn ook echt goed. Nu zijn er aparte, goed uitgeruste hoeken voor peuters en baby's. Dat geeft me rust want mijn zoontje kan soms wild spelen. Nu brengt hij de kleintjes daarbij niet meer in gevaar.” (moeder die met haar 2-jarig zoontje in de gevangenis van Brugge verblijft)