Cultuurparticipatie van gezinnen met heel jonge kinderen

Voor VCOK hebben alle ouders en hun kinderen recht op het beleven van cultuur. Culturele instellingen beschikken vaak over een heel degelijk aanbod voor gezinnen met iets oudere kinderen. Gezinnen met heel jonge kinderen (0-4 jaar) vallen soms nog uit de boot. Vanuit onze visie op het krachtige kind ondersteunen we culturele instellingen met het uitbouwen van aanbod voor deze gezinnen. We geven daarbij niet alleen advies maar steken ook zelf de handen uit onze mouwen zoals onderstaand voorbeeld aantoont.
VCOK is radar in het Netwerk Vitamine C dat onder andere bijdraagt aan meer uitwisseling van ervaring en kennis met collega’s uit het brede cultuur educatieve veld in binnen- en buitenland. 

 

 In de praktijk

 De Kazematten in Gent is een artistieke ontmoetingsplek voor kinderen en jongeren. De foyer vormt het hart van dit open huis, waar iedereen welkom is, ook ouders met jonge kinderen. Samen met 4Hoog, vzw Stappen en vzw Kompas gingen we aan de slag: tijdens een participatief traject bedachten, ontwierpen en maakten we samen speelzakken die ouders kunnen uitlenen voor hun baby, peuter of kleuter. Dit deden we op basis van de Reggio Emilia methode. Het speelgoed voor de zakken werd dus helemaal zelf gemaakt, op basis van recupmateriaal.

 

   “Voor FARO, Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed, is VCOK een waardevolle partner bij het aanmoedigen van musea om een aanbod te ontwikkelen voor families met de allerjongste kinderen. FARO werkte al herhaaldelijk samen met VCOK in het opzetten van vormingsmomenten voor educatieve medewerkers uit musea. Telkens wordt de expertise van VCOK uiterst gewaardeerd. VCOK toont zich voor ons ook steeds als een enthousiaste partner die met veel zin samenwerkingen aangaat. Dankzij die samenwerking kan FARO musea blijven stimuleren om ook voor (allerjongste) kinderen een zichtbare plek in musea te creëren.” (Hildegarde Van Genechten, adviseur participatie en educatie bij FARO)